Вітаємо, шановні восьмикласники!
Карантин продовжується, а
ми продовжуємо навчатись! Продовжуємо готувати! Цей урок буде присвячений
відомому всім овочу - буряку.
Усі сучасні види буряка походять від дикого буряка, що росте на Далекому Сході і в Індії, який використовували в їжу з давніх часів. Перші згадки про буряк
походять із Середземномор'я і Вавилону, де рослину використовували як лікарську і овоч. Спочатку вживали в їжу тільки її листя, а корені використовували для
лікування.
Буряк дуже цінували стародавні греки, які приносили його в
жертву богові Аполлону. Перші коренеплідні форми (за Теофрастом) з'явилися і були добре відомі до IV століття до нашої ери.
До початку н. е. з'явилися культурні форми звичайного коренеплідного
буряка; в X—XI століттях вони вже були відомі в Україні, і лише в XIII—XIV століттях —
в країнах Західної Європи. В XIV столітті буряк почали вирощувати у північній
Європі.
Кормовий буряк виведено тільки в XVI столітті в Німеччині. Повна диференціація буряка на столові і кормові форми сталася в XVI—XVII
століттях і вже в XVIII столітті цей овоч швидко поширився Європою. За хімічним
складом він мало відрізняється від інших видів буряка, але його коренеплоди
містять багато клітковини й волокон.
Цукровий буряк з'явився в результаті інтенсивної роботи селекціонерів від 1747 р., коли Андреас Маргграф з'ясував, що цукор, який до того отримували з цукрової тростини, міститься і в буряку.
На той час учений зміг встановити, що вміст цукру в кормовому буряку становив
1,3 %, тоді як у коренеплодах наявних нині сортів, виведених
селекціонерами, він перевищує 20 %. Відкриття Маргграфа уперше зумів
оцінити і практично використовувати лише його учень Франц Карл Ахард, який присвятив своє
життя пошукові можливостей отримання бурякового цукру і в 1801 р. обладнав у Нижній Сілезії фабрику, де цукор
виробляли з буряка. Відтоді цукровий буряк поширився і нині є другим джерелом
цукру після цукрової тростини.
З кінця XIX і в XX столітті всі види буряка поширилися на всі континенти,
крім Антарктиди.
Буряк надзвичайно популярна рослина в Україні. З нього готують багато
різних страв. Його вживають як у сирому вигляді, так і в вареному і печеному. Рослина волого- і
світлолюбна, досить холодо- і посухостійка. Культуру вирощують на всіх
континентах, в Україні — у всіх землеробських районах, окрім Криму. Буряк більш
вимогливий до тепла, ніж морква. Коренеплоди столових буряків можна зберігати в
мішках із плівки товщиною 120-150 мкм.
У стародавні
часи буряк використовувався як ефективний лікарський засіб. Сучасні вчені
довели, що завдяки концентрації в складі овочу природних антиоксидантів буряк
сприяє профілактиці онкології, анемії і рахіту у дітей.
Користь для
організму
1.
Корисні і лікувальні властивості
буряку обумовлені його багатим вітамінним складом:
2.
Столові сорти буряку сприяють
виробництву шлункового соку і поліпшенню кишкової перистальтики завдяки
унікальному поєднанню в складі клітковини і органічних компонентів. Саме тому
салат з відвареного буряка включають у меню дієтичного харчування при різних
захворюваннях.
3.
У прохолодних умовах овоч
зберігається доволі довго і доступний круглий рік, а не тільки в період збору
врожаю. Буряк можна вживати в сирому вигляді, так він буде менш калорійним,
однак при варінні з продукту видаляються фруктові кислоти, які можуть
подразнювати травний тракт, і нітрати, накопичені коренеплодами в період
активного росту.
4.
Крім приємного солодкуватого
смаку, буряк має виражені цілющі властивості - протизапальний, проносний,
сечогінний, антисклеротичний ефекти. Сік рослини стимулює розмноження клітин,
завдяки чому може застосовуватися як рано загоювальний засіб.
5.
Регулярне вживання свіжого
бурякового соку покращує метаболізм і зміцнює імунітет.
А тепер, увага!
Завданням Вашої практичної роботи буде виконання
проекту «Салат з буряку». Виконання проекту розраховано на два
тижні.
Для опанування даного проекту Вам потрібно буде:
1.
Розробити рецепт салату з буряку. Додаткові продукти
та заправки добираєте за вашим смаком або родинними традиціями.
2.
Дібрати необхідні продукти та посуд.
3.
Приготувати салат.
4.
Зробити презентацію. В презентації мають бути такі
слайди:
Ø назва проекту;
Ø обґрунтування
вибору рецепту;
Ø рецепт салату;
Ø послідовність
приготування салату з покроковими фотографіями. Бажано подавати фотографії з
Вашою присутністю;
Ø орієнтовний
розрахунок вартості продуктів;
Ø висновки.
Під час виконання роботи не забутьте дотримуватись
правил безпечної праці!
Перш аніж приступити
до приготування салату, подивіться відео приготування салатів з буряку:
Порядок виконання роботи:
1)
виконайте
завдання;
2)
сфотографуйте
процес його виконання і підготуйте презентацію;
Немає коментарів:
Дописати коментар